Kata Orang Arif:apabila engkau mendapat wang,belikan emas;jualkan emas itu belikan intan;jualkan intan,belikan manikam;jualkan manikam,belikan ILMU.
(Hikayat Munsyi Abdullah )

Sunday, March 29, 2009

Orang Asli Dapat Perintah Halang Kontraktor


TEMERLOH: Orang Asli Rompin berjaya mendapatkan perintah sementara berbentuk penghalangan dari Mahkamah Tinggi Temerloh pada 27 Mac (Jumaat) dalam dua kes berbeza melibatkan pencerobohan ke atas tanah-tanah adat mereka.

Keputusan kedua-dua kes Orang Asli ‘lawan’ Kerajaan Malaysia ini diputuskan dalam kamar Mahkamah Tinggi Temerloh.

Menurut peguam Datuk M. Ramachelvam, bagi kes di Tenggalung dan Sungai Buan, Rompin tiga pemohon iaitu Batin Majid Jaafar dan dua penduduk kampung iaitu Jantong Duka dan Rosman a/l Imat telah mendapat perintah larangan sementara terhadap Tabung Haji Plantation (TH) yang dikatakan menceroboh tanah adat mereka untuk aktiviti pertanian.

Dengan demikian pihak kontraktor tersebut tidak boleh berbuat apa-apa di atas tanah bekenaan.

Keputusan sebenar akan diputuskan pada 29 Jun nanti sementara dalam tempoh itu peguam kedua pihak akan mengadakan ujian bertulis.

Peguam pihak Orang Asli bagi kes ini ialah Ramachandran, Ahmad Nizam Hamid dan Mohd Izhan Razali. Sementara responden pula ialah Pengarah tanah dan Galian Pahang, Kerajaan Negeri Pahang, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Orang Asli dan Krajaan Malaysia.

Bagi kes kedua pula Batin Kampung Bukit Rok Mohamad Nohing dan lima orang penduduk kampung Bukit Rok dan Kampung Ibam juga mendapat hak yang sama.

Keputusan sebenar juga akan diputuskan pada 29 Jun nanti
Mereka diwakili peguam D.P. Naban dan Lee Hong Seng.Sementara responden pula ialah Pengarah tanah dan Galian Pahang, Kerajaan Negeri Pahang, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Orang Asli dan Kerajaan Malaysia.

“Perintah larangan terhadap responden ini menunjukkan satu keupayaan untuk Orang Asli mengekalkan status quo mereka,” kata Ramachelvam.
*entri ini ehsan dari laman http://www.sidangonline.net milik Perhubungan PAS Negeri Pahang

No comments: