Kata Orang Arif:apabila engkau mendapat wang,belikan emas;jualkan emas itu belikan intan;jualkan intan,belikan manikam;jualkan manikam,belikan ILMU.
(Hikayat Munsyi Abdullah )

Tuesday, April 13, 2010

Dari HarakahDaily:Orang Asli Tuntut Shafie Afdal Minta Maaf


Oleh Hashim Abdullah
TEMERLOH, 13 April: Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka kepada masyarakat Orang Asli kerana pernah mengeluarkan kenyataan bersifat penghinaan terhadap mereka.

Tuntutan oleh masyarakat Orang Asli itu dibuat dalam sidang akhbar khas bersama pimpinan Pakatan Rakyat kawasan Pahang Barat yang diadakan di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Pahang, di sini, petang tadi.

Hadir sama dalam sidang akhbar tersebut Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal al-Ahmadi, Ketua Cabang PKR Temerloh, Ahmad Nizam Abdul Hamid dan Ketua Cabang PKR Raub, Mohd Ali Wahid.

Shafie pernah membuat kenyataan yang disifatkan Orang Asli sebagai menghina mereka apabila menyifatkan kehadiran kira-kira 2,000 masyarakat mereka di Putrajaya Mac lalu bertujuan untuk berjalan-jalan atau makan angin sedangkan sebenarnya kehadiran mereka untuk memperjuangkan hak.

Wakil masyarakat Orang Asli, Yusri Ahon berkata tindakan Shafie yang menyifatkan kehadiran mereka pada perhimpunan di Putrajaya Mac lalu bagi menyerahkan memorandum perjuangan hak mereka sebagai kehadiran untuk pergi makan-makan adalah merupakan penghinaan yang dikesalkan.

”Saya nak katakan kekesalan masyarakat Orang Asli terhadap kenyataan Datuk Shafie Apdal bahawa masa berhimpun di Putrajaya dulu sebagai pergi makan-makan. Ini amat kita rasa kesalkan, kalau boleh kita minta beliau minta maaf,” katanya.

Tambah Yusri, tuduhan kononnya kehadiran masyarakat Orang Asli ke Putrajaya akibat dihasut oleh pihak tertentu adalah tidak benar kerana mereka sendiri sudah ramai yang berpendidikan tinggi serta mempunyai kesedaran terhadap perjuangan menuntut hak.

”Kalau kita katakan semasa kita berhimpun di Putrajaya sebagai dihasut atau dipengaruhi pihak tertentu, sebenarnya Orang Asli ini sudah banyak yang cerdik pandai. Sebagai contoh ada Orang Asli yang sudah jadi profesor, doktor dan sebagainya. Jadi persoalan ini tidak perlu timbul lagi,” katanya.

1 comment:

indera segara said...

Salam.
Memang benar bahawa golongan orang asli sekarang sudah berpendidikan dan terkehadapan sehingga terdapat yang lebih cerdik dan pandai berbanding dengan kaum-kaum lain di Malaysia ini.
Sebagai contoh, saya yang mempunyai 5 orang kawan yang berketurunan orang asli semasa belajar di tingkatan 6 dulu dan apa yang membanggakan saya kelima-limanya berjaya memasuki universiti.
Tahniah kepada mereka.
Baru tadi saya dapat tahu bahawa salah seorang daripada mereka berlima ini yang merupakan graduan UM telah mendapat tawaran menyambung pelajaran ke China.
Sekadar ingin berkongsi.
sekian.