Kata Orang Arif:apabila engkau mendapat wang,belikan emas;jualkan emas itu belikan intan;jualkan intan,belikan manikam;jualkan manikam,belikan ILMU.
(Hikayat Munsyi Abdullah )

Monday, February 23, 2009

Berita Dari Suara PRIMA

*LAPORAN PENDUDUK FELDA KEMAHANGPENDUDUK TADAH HUJAN HARAPKAN AIR
Oleh: Ahmad Nizam Hamid(Temerloh, Pahang)

Sudah lebih 50 tahun merdeka, penduduk Felda Kemahang, Bentong tak menikmati bekalan air. Terpaksa tadah air hujan. Laporan TV3 jam 1.30 tengahari 21 Februari 2009. Ironinya, kawasan yang dilaporkan oleh TV3 itu di kawasan Parlimen yang diwakili oleh Menteri Kesihatan Dato’ Liow Tiong Lai. Apalagi kawasan Parlimen berkenaan turut diwakili ADUN Pelangai yang juga Menteri Besar Pahang Dato’ Seri Adnan Yaakob. Selepas Mac 2009 ini Perdana Menteri juga dari Pahang.

Macam mana kawasan yang diwakili menteri kabinet dan Menteri Besar, malah negeri yang bakal diwakili Perdana Menteri, rakyat terpaksa menadah air hujan? Lagipun ianya diwakili oleh BN sejak 1974, malah diwakili Parti Perikatan mulai 1955.Begitulah! Kedudukannya di ulu tahun 1960-an dikenal pasti antara punca kemiskinan orang Melayu terutamanya petani kerana lintah darat dan sistem padi kunca. Orang Melayu melarat dan terbelenggu dengan hutang.

Sekarang Felda lebih kurang sama, tenaga dikuras untuk produktiviti dan penghasilan yang dikawal Felda tetapi apa yang dikembalikan kepada peneroka? Kalau pun ada adakah memadai? Tidakkah zalim namanya tatkala ada kawasan Felda yang mundur infrastruktur tetapi Felda belanjakan ratusan juta bina menara Felda di Kuala Lumpur. Saya kadang-kadang gagal memahami cara fikir pembuat dasar. Agaknya mereka ini dijangkiti penyakit ‘megalomania’ tak? (210209).
*Berita ikhsan dari blog http://adimul.blogspot.com (Suara PRIMA).Blog ini dikendalikan oleh penulis dan penyair terkenal,Dharmala NS.

No comments: